Ciete ir polisaharīds (C6H10O5)n. Kviešos tās ir līdz 75 %, kartupeļos – līdz 24 %. Ciete šķīst siltā ūdenī, veidojot klīsteri. To izmanto farmaceitiskajā, ķīmiskajā, papīra, pārtikas rūpniecībā un etilspirta C2H5OH ražošanā.

Nozīmīgākā cietes izejviela izmaksu un tās atdalīšanas ziņā ir kartupeļi. Tos attīra no zemes un citiem piemaisījumiem īpašās mazgāšanas ierīcēs, pēc tam speciālās mašīnās saberž, lai atbrīvotu cietes graudiņus no šūniņām, kuros tie ieslēgti. Pusšķidro masu laiž cauri sietiem, mazgājot ar ūdeni. Cietes graudiņi iziet cauri sietiem, bet pārējā masa paliek uz tiem. Iegūto cietes pienu īpašās tvertnēs nostādina un cieti saturošie graudiņi nogulsnējas. Nostādināto ūdeni novada. Cieti mazgā vēlreiz, nostādina un centrifūgā atdala lieko ūdeni. Tādā veidā iegūto jēlcieti, kas satur 40 % ūdens, pārstrādā cietes sīrupā un cukurā. Daļu cietes žāvē, lai ūdens saturs nepārsniegtu 20 %. Sauso cieti sadrupina, izsijā un iesaiņo maisos, tirgū laižot kā tā saucamos kartupeļu miltus.

Kartupeļu cieti izmanto uzturam kā kartupeļu miltus, cietes sīrupa un dekstrīna pagatavošanai, veļas cietināšanai, papīra līmēšanai un audumu apretēšanai.

Iegūstot cieti no kviešu miltiem, kuros ir daudz lipīgas slāpekli saturošas vielas, malumu vispirms raudzē. No izraudzētās masas cieti izskalo ar ūdeni tāpat kā no kartupeļiem. Izžāvēto kviešu cieti izmanto veļas cietināšanai un audumu apretēšanai.

Dekstrīnus no cietes iegūst, to karsējot īpašās pannās 180-200°C temperatūrā. Karsētais dekstrīns ir dzeltens. Lai iegūtu baltu dekstrīnu, to apstrādā ar vāju sālsskābi (HCl) un slāpekļskābi (HNO3). Iegūto produktu neitralizē ar sodu (Na2CO3). Dekstrīni viegli šķīst ūdenī. Tos lieto kā līmi pastmarku un aplokšņu līmēšanai un pagatavo dažādas kantora līmes. Apstrādājot cieti ar skābi, tā hidrolizējas un pakāpeniski pārvēršoties glikozē.

(C6H10O5)n + nH2O → nC6H12O6

Glikozes iegūšanai cietes hidrolīzi turpina līdz pazūd dekstrīni un šķīdumu ietvaicē vakuuma aparātā. Glikozi karsējot ar sodu 200°C temperatūrā, iegūst tumši brūnu masu – cukura kulieri, kas nokrāso šķīdumus tumšā krāsā. To lieto vīna, ruma, galda etiķa, alus un "Rīgas melnā balzāma" krāsošanai.

Latvijā 1938. gada 1. janvārī bija 26 kartupeļu cietes un sīrupa fabrikas, kas nodarbināja 214 strādājošo. 1937. gadā Latvijas uzņēmumi pārstrādāja 22,4 tūkstošus tonnu kartupeļu, ieguva 3382 tonnu kartupeļu cietes par 950 tūkstošus latu.